Antioxidantii reprezinta o grupa de compusi care pot contribui la sustinerea integritatii celulelor, in fata radicalilor liberi, molecule instabile pe care organismul nostru inevitabil le produce. Antioxidantii sunt, astfel, esentiali pentru buna functionare a organismului, compusi care inhiba procesele de ardere (oxidare).

Pe langa semnificatia sa chimica primara, intr-un sens mai larg, oxidarea poate fi inteleasa si ca procese metabolice producatoare de energie, care includ procesele de descompunere ale organismului.

Miliardele de celule din corpul nostru uman sunt constant amenintate de compusii chimici cunoscuti sub numele de radicali liberi.

Atunci cand aceste molecule se acumuleaza la nivelul organismului, ele sunt capabile sa deterioreze celulele si materialul genetic, ceea ce poate duce la diviziune celulara anormala, boli cardiovasculare sau imbatranire prematura.
 

Sursele noastre de antioxidanti

Unii dintre antioxidanti pot intra in organism doar din aimente vegetale (vitamine, flavonoide), altii sunt, de asemenea, produsi din corpul uman, de exemplu: enzime antioxidante (catalaza, glutation peroxidaza, etc), dextroza sau acid uric.

Antioxidantii cunoscuti sunt vitaminele A, C si E, beta-caritenul, flavonoidele, izoflavonoidele, acizii fenolici, seleniul si molecula Q10 (cunoscuta si sub numele de ubichinona).
 

Tipuri de antioxidanti

Sunt numerosi compusi care actioneaza ca antioxidanti. Fiecare dintre acestia are rolul propriu si poate interactiona cu altii pentru a lucra mai eficient. Cele mai cunoscute antioxidanti sunt:

Vitamina C – sustine cresterea imunitatii, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor si a pielii, la mentinerea metabolismului energetic si reducerea oboselii si extenuarii;
Vitamina E – contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la sustinerea imunitatii si la mentinerea sanatatii vaselor de sange;
Vitamina A – contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, mentinerea sanatatii pielii si a membranelor mucoasei si la procesul de diferentiere celulara;
Betacaroten – odata ajuns in organism, este transformat in vitamina A (retinol)
Catachine – sustine sanatatea si protectia sistemului cardiovascular;
Flavonoide – contribuie la echilibrarea manifestarilor de tip alergic, sustin sanatatea sistemului cardiovascular si nervos;
Resveratrol – contribuie la echilibrarea procesului de imbatranire celulara, la mentinerea functiilor cerebrale normale si a sanatatii sistemului cardiovascular si a metabolismului lipidic hepatic normal;
Luteina – sustine sanatatea ochilor;
Seleniu – contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, functionarea normala a sistemului imunitar si a glandei tiroide, la spermatogeneza normala si la mentinerea sanatatii parului si a unghiilor;
Zinc – ajuta la mentinerea fertilitatii, sprijina sanatatea parului, unghiilor si pielii si contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar;
Glutationul este un antioxidant foarte important, eficient in curatarea corpului de toxine critice, motiv pentru care este numit „Super Eroul Antioxidantilor”.

  
Glutationul, numit „proteina vietii”, este o polipeptida bioactiva cu functie de coenzima, prezenta in aproape toate celulele organismului uman si ajuta deosebit de mult la mentinerea si cresterea sistemului imunitar uman.

Este sintetizata in ficat din aminoacizii cisteina, glutamina si glicina.

Ficatul este cel mai mare depozit de glutation dar in concentratii mari glutationul se gaseste si in splina, rinichi, pancreas, cornee.

Nivelul celular al glutationului este stimulat de acidul alfa lipoic, glutamina, colostru, seleniu si vitaminele C, B6 si B2. Capacitatea antioxidanta a vitaminelor C, E si a coenzimei Q10 depinde de nivelul de glutation din organism.

Glutationul participa la sinteza leukotrinei si este totodata un co-factor in producerea enzimei glutationa-peroxidaza. Este considerat a fi principalul antioxidant neenzimatic.

Glutationul redusa este principalul transportor al gruparilor SH (sulfhidril) libere. Datorita marii reactivitati a gruparii SH, care are capacitatea de a ceda o pereche de electroni, realizand astfel combinatii electrovalente sau covalente, reversibile sau ireversibile, glutationul este implicat in foarte multe reactii si procese, multe inca necunoscute.

Gruparile SH din structura glutationei sau cisteinei constituie prima tinta a radicalilor liberi.
 

Includerea antioxidantilor in dieta

Intr-o dieta sanatoasa sunt, de obicei, recomandate vitaminele, fibrele, proteinele, grasimile si bacteriile benefice. Fructele si legumele joaca un rol important si consumul acestora, reprezinta cel mai usor mod de a ne mentine rezervele de antioxidanti. Recomandarea este ca acestea sa fie consummate zilnic.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este mentinerea unei diete variate, pentru a include cat mai multe tipuri de antioxidanti in alimentatie. O alta modalitate de a mentine nivelul normal de antioxidanti in organism este completarea cu suplimente alimentare.

Fructele care au un continut ridicat de antioxidanti: goji, afinele, portocalele, ciresele, merele, zmeura, strugurii, mango, caisele, rosiile, prunele uscate, coacazele negre, bananele, kiwi, capsunile, perele.

Legumele cu continut ridicat de antioxidanti: sfecla, anghinare, lintea, mazarea, vinetele, dovleacul, morcovii, spanacul, broccoli, varza, conopida, cartofii dulci, telina, castravetele.
 

6 thoughts on “Importanta antioxidantiilor pentru organism

  1. Ingrasamintele organice sunt o solutie excelenta pentru fermieri deoarece contribuie la cresterea productivitatii culturilor si la mentinerea unui mediu sanatos. Articolul ofera informatii valoroase care ar trebui sa fie cunoscute de toti cei implicati in agricultura.

  2. Sunt impresionat de studiile prezentate in articol care demonstreaza beneficiile clare ale ingrasamintelor organice asupra productiei agricole si calitatii solului. Ar trebui sa fim mai atenti la ce folosim in agricultura si sa adoptam metode mai sustenabile.

  3. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a deschis ochii cu privire la avantajele folosirii ingrasamintelor organice. Este esential sa ne educam si sa facem schimbari in practicile agricole pentru a proteja natura si a avea recolte sanatoase.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind detalii utile despre beneficiile utilizarii ingrasamintelor organice in agricultura. Este important sa fim constienti de impactul pe care il avem asupra mediului si sa optam pentru solutii sustenabile.

  5. Mi-a placut foarte mult modul in care au prezentat beneficiile folosirii produselor lor pentru imbunatatirea productiei agricole. Este clar ca echipa de la Rovisol se implica activ in cercetare si dezvoltare, oferind solutii inovatoare si eficiente pentru fermieri.

  6. Articolul de pe site-ul rovisol.ro este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre produsele lor si modul in care acestea sunt folosite in agricultura. Sunt impresionat de gama variata de solutii pe care le ofera pentru diferite culturi si probleme specifice.

Comments are closed.